A 40 ÉVES KORUNKBAN DIAGNOSZTIZÁLT SZÍVBETEGSÉG MÁR GYERMEKKORBAN KIALAKUL? | PannonVital
Alt

Döbbenetes kutatási adatok kerültek napvilágra balesetek halálos áldozatainak boncolása során Amerikában,  3-26 éves korú áldozatok érrendszerében már úgynevezett fatty streak-eket  azaz zsírcsíkokat találtak szinte minden 10 éves korú gyermeknél, amely már az atherosclerosis ( érelmeszesedés) első stádiumát jelenti! Ebből sajnos az következik, hogy mire elérjük a 20-as 30-as éveinket a zsírcsíkok már kifejezett plakká alakulnak, a 40-es, 50-es éveinkre pedig elkezdenek gyilkolni minket. 

Ezt erősíti meg egy korábbi ( 1953- as tanulmány ) amely a  Journal of the American Medical Association  című orvosi lapban jelentmeg.  A koreai háborúban fiatalon elesett  katonák ( 300 fő, 22 éves  katona )  77 %- nál  észlelhető volt  a szívkoszorúerek meszesedése. Sőt néhányuknál már 90 %- ban, vagy még súlyosabban elzáródott artériákat találtak. 

Mind két tanulmány azt támasztja alá, hogy az érelmeszesedés kialakulása már évekkel, sőt évtizedekkel hamarabb megjelenik a szív koszorúerekben, jóval azelőtt  még mielőtt a szív koszorúér megbetegedés  klinikailag diagnosztizálható  lenne. 

Még döbbenetesebb ennél, hogy olasz kutatók  vetélés vagy koraszülés következtében elhunyt magzatok artériáit is megvizsgálták  és  kiderült, hogy azon magzatok esetáben, ahol az anya LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein- "rossz" koleszterinként ismert)  koleszterin szintje  magas volt,  ott  magasabb volt a magzatokban az érrendszerben  előforduló sérülések előfordulási valószínűsége. 

Ezen tanulmányokat olvasva, felmerül bennünk, nőkben, anyákban, hogy vajon mi mit tehetünk  annak érdekében, hogy gyermekeink egészségesebb érrendszerrel élhessék meg az öregkort mint szüleink, vagy akár mi magunk? 

A nők felelőssége itt is óriási, hiszen mi vagyunk aki kezében ott a lehetőség, hogy családunk táplálkozási szokásait  jó irányba tereljük és ezzel meghosszabbítsuk szeretteink életét és javítsuk életminőségüket. 

Na de mitől alakul ki a fatty streak a 10 éves gyermek érrendszerében és mitől lesz a 22 éves fiatalnak koszorúér meszesedése? A válasz egyértelmű! Több ezer balesetben elhunyt fiatal áldozatnál kimutatták, hogy a vér koleszterin szintje egyértelmű összefüggést mutat az artériákban kialakult  érszűkület  mennyiségével. Minél magasbb volt a fiatal koleszterin szintje, annál több helyen alakult ki érszűkület az érrendszerben. Az emelkedett  koleszterin szinttel kapcsolatban  pedig egyértelmű  tudományos bizonyítást nyert, hogy a táplálkozásunkkal van összefüggésben. Amennyiben rosszul táplálkozunk,  megemelkedik az LDL koleszterin szintünk, növelve a kockázatát a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának és a korai elhalálozásnak.

De mit kell tennünk ahhoz, hogy  jelentősen csökkenteni  tudjuk a vérünk LDL koleszterin szintjét? Drasztikusan csökkentenünk kell a következő anyagok bevitelét szervezetünkbe: 

1. TRANSZZSÍROK-> növényi olajok hidrogénezése során, vagy növényi olajokkal történő sütés során keletkeznek.A probléma velük az, hogy gyulladást váltanak ki az érrendszerben és ezáltal érfalkárosító hatást váltanak ki, így elősegítik az érelmeszesedés felgyorsulását. Ezért drasztikusan zárd ki  az étrendedből a hidrogénezett növényi olajokat, tehát ne fogyassz egyáltalán semmilyen olyan terméket amelyben a hidrogénezett szó fel van tüntetve pl.: hidrogénezett növényi olajok, hamburger, sültkrumpli, 3 in1 kávék, nápolyik, töltött kekszek, levesporok, csokibevonó masszák stb.. )  Ne  hőkezelj (süss) magas hőfokon a növényi olajokban semmit! Ha magas hőfokon szeretnél kisütni valamit (pl.: rántott hús)  azt inkább tedd jó minőségű állati zsíradékon pl.: mangalica, kacsa vagy liba zsír, mert meglepő de még mindig  kevésbé károsítja érrendszered, mint a transzszírsavak használata.

A transzzsírsavakból  napi 1 gramm lenne maximum a megengedhető  mennyiség naponta, mivel 2 grammtól már kimutathatók káros hatásai. Ennek ellenére 6-8 gramm körüli mennyiséget juttatunk átlagosan szervezetünkbe naponta, amely drasztikus gyulladáskeltő hatást gyakorol érrendszerünkre. Sőt sajnos ennél még rosszabb a helyzet, ugyanis  egy 16 országra  kiterjedő nemzetközi felmérés alapján a Magyaroknál ez a mennyiség elérte akár a napi 45 grammot (!) is amelyből 25 gramm gyorséttermi ételekből származott.  Ne csodálkozzunk  hát azon, hogy minden 2. magyar ember szív- és érrendszeri okból halálozik idejekorán el, inkább tegyünk ellene! 

2.TELÍTETT ZSÍROK->pl.:főleg állati termékekben,készételekben valamint gyorsételekben találhatók. ( vaj, sertészsírok stb..) . Ezekkel a legfőbb gond, hogy emelik a vér  LDL koleszterin szintjét. Ezért fogyasztásuk csak nagyon korlátozottan ajánlott. Ügyelj arra, hogy a napi energia beviteled kevesebb mint 10%-a származzon telített zsírokból! Én magam is sütök zsírban, de mindig ügyelek arra, hogy mindig csak minimális, azaz az éppen szükséges mennyiséget használjam és ne tocsogjon zsírban az étel. 

3. ENDOTOXIN tartalmú ételek kerülése. Ez egy bakteriális méregenyag, amely bizonyos ételekben  pl.: húsokban található meg és sajnos sem a főzés, sem a gyormorsav hatására nem pusztul el. Ezen anyagok is a transzzsírokhoz hasonlóan gyulladásos rekaciókat okoznak az artériákban így  elősegítik az artéria meszesedését. 

Mi lenne az egészséges koleszterin szint? A nemzetközi kutatások alapján azt mondhatjuk, hogy az egészséges szív- és érrendszer megőrzéséhez a minél alacsonyabb  koleszterin szint ajánlott. Bár klinikailag az 5,2 mmol/ liter a felső határ érték, de a tudományosan  az ajánlott mérték  3,8mmol/liter  alatt van! 

Akinek viszont már magas a koleszterin szintje hogyan csökkentheti mellékhatások és szintetikumok szedése nélkül? Elárulok néhány olyan "trükköt"  amelyről tudományosan bizonyítást nyert, hogy kiváló hatással van az érrendszer koleszterin szintjére, mint például:

1.Növényi alapú táplálkozás ( vegán étrend)-> de már az is nagyon sokat segít, ha az állati alapú ételek fogyasztását drasztikusan csökkentjük pl.:nem eszünk húst minden nap csak hetente egyszer és helyette sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörlésű gabonát fogyasztunk. A tejterméket  bármilyen meglepő teljesen hagyjuk el az étrendünkből, mert  sajnos többet árt mint használ egészségünknek!

2.Zöld kávé  rendszeres fogyasztása (klorogénsav tartalmánál fogva). 

3. Zöld tea rendszeres fogyasztása (EGCG- azaz epigallokatekin-gallát  tartalma miatt).

4.1,3/1,4 Beta-glucan  rendszeres fogyasztása ( zabból, árpából kivont) pl.: reggelire zab kása, vagy a sütéshez használt zabliszt formájában.

5.Paradió fogyasztása ( havi 4 db elegendő ahhoz, hogy tartósan csökkentse az LDL koleszterin szintet).