Életmentő lehet a D-vitamin Covid-19 esetén? | PannonVital
Alt

 A COVID-19 vírus ellen akkor leszünk teljesen védettek ha az ellenanyag kifejlesztésre és engedélyeztetésre kerül, de erre valószínűleg még  legjobb esetben is hónapokat kell várnunk. De tehetünk- e addig mi magunk is annak érdekében, hogy a vírus fertőzést minél enyhébb tünetekkel ússzuk meg? Az első reményteljes kutatási anyagok a napokban jelentek meg ezzel kapcsolatban ráirányítva a figyelmet egy olyan biomarkerre, amelynek szintje  egyértelműen  jelezheti, hogy  vajon ki, milyen súlyos tünetekkel "úszhatja" meg a  vírusfertőzést.

Amerikai kutatók,  nagyon ésszerűen azt kezdték el vizsgálni, hogy egyes embereket  vajon miért érint súlyosan a betegség, másokat viszon miért nem. Ezt a tényt nem tudjuk egyértelnműen a beteg korával magyarázni, hiszen a nemzetközi statisztikai adatok alapján elmondhatjuk, hogy  többségében az időseket érinti a betegség, de sajnos számos esetben  50 év alatti áldozatai is vannak a kórnak. 

Két kutató csoport ( Mark M.Alipio és Frank H. Lau és mtsi) egymástól függetlenül  kezdte el vizsgálni ezt a jelenséget és több száz fertőzött beteg vérmintáját tanulmányozták azzal a céllal, hogy tudnak- e találni olyan biomarkert vagy biomarkereket, amelyeknek a vérben mérhető szintje egyértelműen köthető a  megbetegedés súlyosságának mértékéhez. 

Mark Alipio kutató csapata az alábbi  következtetésekre jutott. Minél súlyosabb tünet alakult ki a betegnél, annál alacsonyabb volt a beteg  mért plazma D- szintje ( ez a vérből kimutatható D- vitamin szint). Alipio mérési eredménye elapján 4 csoportba sorolta be  a betegeket tüneteik és a betegség kimenetele alapján. Azon csoport esetén, ahol a D- vitamin szint az orvosilag ajánlott "normál" szint körüli volt ( 30 ng/ml) ott a betegek többsége ( 85,5%- a) csak enyhe tüneteket produkált. Azon betegcsoport esetén akiknél a D- vitamin szint 27 ng/ml körül mozgott már jellemzőbb volt, hogy átlagos tüneteket produkáltak, míg azon betegek akiknél ez a szint 21 ng/ ml körüli vagy az alatti volt már  súlyos illetve kritikus tünetekkel kerültek be az egészségügyi ellátó rendszerbe. Ez azt jelenti hogy a 21 ng/ml plazma D- szint esetén  a betegeknél már légzési nehézségek jelentkeztek, illetve 17 ng/ml esetén már a betegeknek légzési elégtelenségük volt és intenzív osztályon történő kezelésre szorultak. 

A másik kutatócsoport  Frank H . Lau és mtsi arra figyeltek fel, hogy a  COVID-19 vírus fertőzött betegeknél igen gyakori a D-vitamin hiány. Az intenzív osztályra került betegek 84,6 %- nak volt D- vitamin hiánya, míg a "normál" állapotúak esetében   csak 57%- nak. Még szignifikánsabb adatt, hogy az intenzív osztályra került összes 75 év alatti , intenzív osztályon kezelt beteg 100%- nak volt D- vitamin hiánya!

Amikor tehát azt találgatjuk, hogy egyes fiatal embereket miért érintett súlyosan a betegség, akkor az alapbetegségen túl a D-vitamin hiány lehet a válasz. 

Na de miért éppen az időseknél jelemző a D-vitamin hiány, hiszen Olasz és Spanyol országban bizonyára több napsütés éri őket az északi országokban?  Vizsgálatokkal igazolt  tény, hogy az idősek szervezete  nem tud annyi D- vitamint szintetizálni napfény hatására mint a fiataloké, ezért esetükben feltétlenül szükséges a D- vitamin pótlása azaz élemiszerrel történő bevitele is. 

Sokan félnek tőle, hogy a D- vitamin mint zsírban oldódó vitaminként túladagolható, ehhez viszont naponta több százezer NE mennyiségű D- vitamint kellene  nap mint nap bevinniük, amely szinte képtelenség.

Mennyit szedjünk be D- vitaminból naponta? Ez attól függ mennyi idősek vagyunk és milyen táplálkozást folytatunk. A szükséges adag a korral együtt nő. Míg egy 30 éves embernek elegendő napi 4000 NE egység elfogyasztása, addig  50 éves kor  felett már szükséges lehet a 8000 NE, 65 év felett pedig a 10-12.000 NE bevitelre  is napi szinten. Miért kell ilyen sok? Sajnos a D3- vitaminnak  csak kb. 1/7-része hasznosul biológiailag, miután  keresztül halad az emésztő rendszerünkön. Ezért ezzel mindig számolnunk kell! Továbbá azzal is, hogy ha pl.:vegán táplálkozást folytatunk és egyáltalán nem fogyasztunk pl.:halat vagy halolajat akkor  mindenképpen szükséges a D-vitamin külsődleges pótlása.