A polifenolok szerepe az endoteliális diszfunkció javításában cukorbetegség esetén | PannonVital
Polifenolok szerepe a cukorbetegség  javításában

 Számos stratégiát fejlesztettek ki a  cukorbetegségben  fellépő endoteliális diszfunkció  helyreállítására, amely  elengedhetetlen  ahhoz hogy cukorbetegség esetén  ereink rugalmasságát, tágulási képsségességét megőrizzük és ezzel biztosítsuk szerveink, szervrendszereink kiváló  oxigén és tápanyag ellátását.Számos tanulmány igazolta a polifenol antioxidánsok védelmező szerepét a diabétesz esetén fellépő érrendszeri szövődményekkel szemben. 

 Mi az endotélium és mi a szerepe az érrendszerben?

Az endotélium, egy lapos, egy  sejtsorból álló réteg, amely főképp a vér- és nyirokerek, valamint a  szívünk belsejét borítja. ( belhám ) . Ez a belhám igen fontos szerepet játszik az anyagcserében és közvetítő szerepet tölt be a  keringő vér és  az érfal között. A belhám az által, hogy elkülöníti az érszűkítő és értágító anyagokat, kulcsfontosságú szerepet tölt be  az érrendszer  működési egyensúlyának fenntartásában. Az érrendszeren belül szabályozza a sejttapadást és az érfali gyulladásos folyamatokat a szív- és érrendszer egészséges működésének biztosítása érdekében. A belhám  sejtek működésbeli módosulása  érszűkülethez, gyulladást és trombózist kiváltó  állapotokhoz vezet, amely endoteliális működési zavart okoz, mely számos betegség kísérője, többek között a cukorbetegségé. 

Mi az endoteliális diszfunkció (működési zavar) ? 

A belhám  működési zavara úgy tűnik az első  fejleménye az érhálózatot érintő makrovaszkuláris szövődményeknek, mint például szív- koszorúér betegség, perifériás artériák megbetegedésének, az egyvérzésnek, és az olyan hajszálér  elváltozások okozta  megbetegedéseknek, mint a vesekárosodás, idegbántalom  (neuropátia)  és a retina  kis ereinek  károsodása (diabéteszes neuropátia).

Az endoteliális azaz belhám sejtek  kulcsfontosságú szerepet töltenek be számos érfali funkció szabályozásában mint például: vérsűrűség szabályozása, tápanyagok, hormonok  és egyéb anyagok környező szövetekhez való eljutttatása.Ezen felül az endoteliális sejtek  részt vesznek az érfal  rugalmasságának biztosításában, vérlemezkék összekapcsolódásában, véralvadási és  gyulladási folyamatok szabályozásában, az áteresztőképesség fenntartásában, a  trombózis megelőzésében. 

Amikor az endotélium  képetelen az érrendszer  egészséges működésének fenntartására, akkor endoteliális működési zavarról beszélünk. Ez rendszerszintű kóros állapotnak felel meg, amely módosítja az endotél sejtek fenotípusát, és amelyet az endotél sejtek olyan irányú, normálistól eltérő működése kísér, amely az értágulás csökkenésével, illetve gyulladást és trombózist megelőző állapotok kialakulásával jellemezhető. 

Mi idézheti elő a belhám működési zavarát? 

Számos tényező idézheti elő, mint például: véráramlási problémák, stressz, oxigénhiány, öregedés, magas vércukorszint, magas koleszterinszint és  magas vérnyomás. 

Hogyan javítható az endoteliális diszfunkció? 

Klinikai kísérletekkel igazolták, a polifenolok jótékony hatását endoteliális diszfunkció esetén. A zöld teában lévő  polifenolok pl.:EGCG (PannonVital Koleszterin- zsír- cukor kontroll kapszula hatóanyaga-> 1 kapszulában 13 csésze zölt tea hatóanyaga található) , a kakaóban található polifenolok jótékony hatását cukorbetegség , a  vörösborban  található polifenolok ( kvercetin, malvidin, trans- rezveratrol -> PannonVital Szív- Ér kapszula hatóanyaga-> 1 kapszulában 4-5 liternyi jó minőségű vörösbor kivonata található, alkohol mentesen)  jótékony hatását  hajszálerek működési zavara és a citrusfélékben található polifenolok jótékony hatását az   érrendszer védelme érdekében. 

Hogyan tudunk polifenolokat bejutattani szervezetünkbe? 

A legnagyobb hátránya ezen vegyületnek, hogy jelenlétük csak  nagy mennyiségű természetes élemiszer esetén számottevő  másrészt , hogy természetbeni előfordulásukban nagy különbségek vannak, harmadrészt maga az aktív  komponens kémiai természete, amely lehet, hogy nem  maga a polifenol csak annak  származéka. 

Ahhoz, hogy napi szinten megfelelő mennyiségű polifenolt vigyünk be természetes élemiszerekkel, szinte semmi esélyünk, hacsak nem élünk olyan helyen, ahol az év 365 napján  keresztül jutunk friss, polifenolokban gazdag - erős színanyaggal rendelkező- növényekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Ezért  biztonságos és azonos mértékű bevitelüket  nap mint nap növényi kivonatok formájában tudjuk  biztosítani.  A növényi kivonatokban  a növényekben található polifenol komplexek találhatók. 

Jobb a  növényi kivonat mint a szintetikus készítmény? 

Annak ellenére, hogy a természetes polifenolokban is kémiailag ugyanazon szerkezetű  molekulák találhatók, mint a szintetikus  vegyületben, a hatásuk eltérő lehet. Mi ennek az oka? A szintetikus polifenol készítmények csak önmagát a hatóanyagot tartalmazzák, míg a növényi kivonatokban komplex formában,  más hatóanyagokkal együtt található meg, amelyek egymás szinergikus hatását erősítik, amely megnyilvánulhat magasabb felszívódásukban és erősebb  hatásukban is.

 Összefoglalva: 

Jelenlegi ismereteink  alapján, a polifenol antioxidánsok részletes tanulmányozása alapján elmondható, hogy  ez a terápiás út tűnik a legbiztonságosabb és leghatékonyabb megközelítésnek cukorbetegség és annak érrrendszeri szövődményei esetén . Számos kísérleti  tanulmányból az a következtetés vonható le , hogy a polifenolok  többféle működési mechanizmus által javították a belhám működését. Ma már kiterjedt irodalmi hátér bizonyítja a polifenoloknak a  belhám működési zavarára, valamint a nitrogén- monoxid jeltovábbító útvonlak működésére kifejtett jótékony hatását, amelyek a cukorbetegség  kezelése során kiemeleten fontos  célpontok.  Ennek érdekében fontos a polifenolok napi szintű bevitele,  például növényi kivponatok formájában, amelyek jóval hatékonyabbak lehetnek, mint ugyanazon hatóanyagot tartalmazó szintetikus készítmény.