Tudod, hogy mit kell tenned,hogy lelassítsd a sejtórád ketyegését? | PannonVital
Alt

Elgondolkodtál már azon, hogy a kedvelt  CSI sorozat helyszínelői vajon hogy állapítják meg néhány csepp vérből nyert DNS- ből, hogy hány éves volt az áldozat? Talán  az életkorunk bele van írva a  DNS-ünkbe? Vajon a DNS- ünk mindig pontosan megmutatja hány évesek vagyunk? 

Minden sejtünkben 46  DNS- köteg található ( 23 kromoszóma pár ), a  kromoszómák végén pedig van egy kis "farkacska", amit telomernek nevezünk. Ezt úgy képzeljük el, mint a cipőfüzőnk végén a kis műanyag védőburkot, amely megakadályozza, hogy lebomoljon a textil fűző. A telomer pontosan ugyanezt a  szerepet tölti be, megakadályozza, hogy letekeredjen  a  DNS spirál. Ám ennek a kis farkacskának van még egy nagyon fontos szerepe: minden sejtosztódáskor  levágódik egy kis darab ebből a  telomer nyúlványból és amikor ez teljesen elfogy akkor a sejt teljesen  meghalhat. 

A telomerekre a tudomány az "élet kanócaként " tekint, hiszen születésedtől kezdve ezek a telomerek elkezdenek rövidülni és amikor teljesen elfogynak neked is menned kell. Nos a CSI helyszínelő csapata pontosan a DNS végén elhelyezkedő kanóc (telomer)  hosszából tudja megmondani a személyazonosság ismerete nélkül, hogy hány éves volt az áldozat. Ennek ellenére  sem garantált a telitalálat! Ugyanis vannak emberek akiknek gyorsabban égnek a kanócaik és vannak akiknek lassabban, sőt van aki egyáltalán nem öregszik olyan tempóban mint mások, de vajon mitől függ az, hogy kinek milyen gyorsan pusztulnak a telomerei? 

A statisztikák szerint a dohányosoknak 3X gyorsabb a telomer vesztése mint más embereknek. Valamint azok az ételek is  jelentősen befolyásolják a telomer vesztést amelyeket nap mint nap megeszel. A gyümölcsök, zöldségek és egyéb antioxidánsban gazdag élemiszerek( pl.:vitaminok, teljes kiörléső gabonák)   napi szintű fogyasztása a telomer vesztést gátolja, míg a  finomított gabonafélék, tejtermékek, szénsavas üdítők, cukrok, húsok fogyasztása a  telomereink pusztulását gyorsítja. 

A  fenti kérdésre a választ a Matuzsálem - fában megtalált enzim adja meg számunkra. Ez a föld legidősebb élőlénye, amely már majdnem 4800 éves! A fa gyökerében a tudósok megtaláltak egy olyan enzimet, amely telomereket épít a fa sejtjeiben. Vajon az emberben is működik ilyen? Ami jó hír, hogy az emberekben is működnek ilyen enzimek, amelyeket telomeráznak neveztek el a tudósok és felfedezéséért dr. Elizabeth  Blakcburn 2009- ben Nobel- díjat is kapott. 

Ezt követően azt kutatták, hogy vajon az emberekben az enzim működést mi  befolyásolja. Az USA  Nemzetvédelmi Minisztériuma által fonanszírozott 3 hónapos kutatásban kimutatták, hogy a táplálkozásunk jelentősen módosíthatja ezen enzim aktivitását, majd a kutatás eredményét a világ egyik  legtekintélyesebb orvosi lapjában  jelentették meg.  A vizsgálat  alátámasztotta, hogy attól függően, hogy mit eszünk hosszabbíthatjuk vagy rövidíthetjük meg életünket. 3 hónap teljes értékű, növényi táplálkozás jelentősen felélénkíti a telomeráz enzim működését, míg az állati eredetű táplálékok fogyasztása éppen ellenkező hatást vált ki. Ezt követte egy újabb kísérlet sorozat, amely már 5 éven keresztül vizsgálta a résztvevő alanyok telomer hosszának változását. A kontrollcsoportban, akik nem változtattak életmódjukon a  telomerek a korral az előre megbecsültnek megfelelően rövidültek, míg az egészségsen élők csoportjában a telomerek  nemhogy rövidültek volna, hanem egyenesen nőttek! Ebben a csoportban 5 év múlva a telomerek átlagosan hosszabbak voltak mint a  kutatás induló időpontjában. Ebből azt a következtetést vonták le a tudósok, hogy az egészséges életmód  élénkíti a telomeráz enzim aktivitását és  visszafordítja a sejtek öregedését. 

Ezt követően részletesen kielemezték a kutatók az adatokat és egy nagyon- nagyon érdekes dolgora figyeltek fel. A hagyományos étkezést folytatók között is voltak akik testsúlycsökkenést értek el, sőt  sokkal többett mozogtak edzettek, még is tovább rövidültek a telomereik! Míg az egészségesen étkezők között voltak akinek nem csökkent a testsúlyuk és jóval kevesebbett mozogtak de mégis hosszabbodtak a telomereik. Úgy tűnik tehát, hogy a telomerek hosszára egyértelműen a táplálkozás minősége van hatással! Ha a kutatásban részt vevő alany nem étkezett egészségesen, akkor nem számított, hogy mennyit edzett, de az sem, hogy a testsúlya csöken-e. Ezzel szemben azok akik egészségesen étkeztek legnagyobb részben zölségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiörlésű gabonákkal stb.. táplálkoztak  és csak feleannyit mozogtak mint egészségtelenül étkező társaik,  jelentős telomer védelemben részesültek. Más szóval nem a testmozgás, nem a súlycsökkenés fordította vissza a telomerek fogyását, hanem az elfogyasztott étel! 

De mi is a telomer növelő étrend?

1. Minden  tejtermékek fogyasztását  teljes mértékben kerüljük el! Fogyasszunk helyett növényi tejtermékeket. 

2.Az állati eredetű fehérjék  fogyasztását szigorúan tartsuk a napi bevitt fehérjemennyiség  10%-a alatt.( tojás, hús, hal stb.. ) Az 5-6% lenne az ideális!

3. Ne fogyaszunk finomított gabona féléket, helyette fogyasszunk teljes kiörlésűeket (teljes kiörlésű búza, zab, árpa, rozs stb...) 

4.Használjunk  szacharóz (répacukor) , valamint glükóz (szőlőcukor)  és  fruktóz (gyümölcscukor)  helyett természetes édesítőlket  ( stevia, Inka- stevia)  vagy cukor alkoholokat ( pl.:erytritol, xylit..).

4. Fogyasszunk minimum  napi 2-3 liter vizet vagy cukormentes teákat.( pl.: zöld tea, fehér tea, gyógynövény teák  stb...) 

5. Rendszeresen ( napi szinten ) fogyasszunk zöld leveles zölségeket, akár nyers akár főzelék vagy köret formájában. ( brokkoli, karfiol, káposzta, spenót, sóska, pak choi, cékla stb..) 

6. Fogyasszunk sok  színes gümölcsöt (alma, málna, eper, meggy, cseresznye, szeder, áfonya, berkenye stb... )->sok-sok polifenolt vigyünk be szervezetünkbe! 

7. Együnk sok hüvelyest( bab, csicseri borsó, zöldborsó stb..).

8. A D3-vitamin, B-vitaminok pótlásról mindenképpen gondoskodjunk !