Végre kiderült: A COVID vírus nem a tüdőt támadja meg, hanem az endotheliumot! | PannonVital
Alt

COVID járvány kapcsán mérföldkőhöz érkeztünk! A tudósok végre  elkezdték vizsgálni az elhalálozottak  szövettani mintáit, amelynek eredményeiről a múlt héten jelent meg egy nagyon érdekes nemzetközi tanulmány. Pontosan azt vizsgálták a kutatók, hogy a SARS COV-2  (COVID) vírus milyen elváltozást okozott a szervezetben, a szövetekben és mi volt az oka annak, hogy a lélegeztető gépre kapcsolt  végstádiumú betegeknek  igen magas volt a halálozási rátája. 

A világ számos pontján azt tapasztalták a betegeket kezelő orvosok, hogy a lélegeztető gép által kifejtett fizikai mechanizmus nem volt elegendő ahhoz, hogy az oxigén átjusson a léghólyagocskákból a kapilláris erekbe. Vajon mi blokolja az  oxigén átjutását a kapilláris erekbe?

A betegek oxigén szaturációja azt mutatta, hogy a vérben relatív oxigén hiány alakult ki a COVID vírus határása, ugyanúgy  mint a hegymászók esetében. Mivel több ezer méter magasban az oxigén koncentráció csökken, ezért  időt kell hagyni arra, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni az alacsonyabb oxigén koncentrációhoz. Ez az alkalmazkodás akár több hetet is igénybe vehet, azért érnek fel a hegymászók hosszú idő alatt a csúcsra.

A hegymászók szervezete olyan módon védekezik a kialakult oxigén hiány ellen, hogy besűrűsödik a vérük, azaz  megnövekszik a vérben a vörösvértestek menyisége. De a szervezetünknek van egy másik alkalmazkodási mechanizmusa is.  Az aktívan sportolók vagy erőteljes izomfejlődést produkáló  testépítők  körében megfigyelték, hogy beindul a kapilláris erek fejlődése  a szervezetben annak érdekében, hogy a megnövekedett izom állomány minden új sejtje oxiben dús utánpótlást kapjon.  Ez a jelenség  figyelhető meg  például infarktus esetén is, ahol a kollaterális azaz az artériákat öszekötő, kísérő erek, elkezdenek kifejlődni, segítve ezzel, hogy az oxigén -igaz mellék úton de- eljusson a szövetekhez. Ami a legmeglepőbb, hogy ezt  a jelenséget figyelték meg  a COVID vírussal fertőzött beteg esetén is. 

New York-i intenzív centrumban dolgozó orvosok is alá támasztják,  hogy az aszisztált lélegeztetés nem a megfelelő kezelési mód  a COVID-dal fertőzött betegek esetén.  Ezzel szemben arra jöttek rá, hogy az oxigén koncentrációt kell növelni anélkül, hogy lélegeztető gépre lenne téve a beteg. Mivel az oxigén koncentráció növelésével - ahol nincs dugulás az érrendszerben-  több O2 tud átjutni,  esélyt adva a  vörös vértesteknek, hogy több oxigént tudjanak elszállítani a   célsejtekhez.

A fentiekben leírt problematika miatt  a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valójában a vírus, nem a tüdő sejteket támadja meg, hanem az endotheliumot! Mi az endotélium? Az ereinknek a legbelső, egysejtrétegből álló érhártyája. Ez a szervezetünben külön szervként funkcionál és felülete mintegy 17.500m2- ert tesz ki. Az endotel  kevésbé ismert, de talán a legfontosabb  endokrin szervünk, mivel bizonyos életfontosságú  anyagokat kiválaszt mint pl.:nitrogén-monoxid, de fontos szerepe van a véralvadásban is. 

Kik azok a betegek akik a COVID- ra a legérzékenyebbek? Az érrendszeri betegek: diabétes, magas vérnyomás, atherosclerosis, stroke, Alzheimer- kórban vagy  demenciában szenvedők. Vajon mi sérül az érrendszeri betegeknél leginkább? Az endothelium! 

A New England Journal of Medicine szakfolyóiratban a napoban jelent meg egy igen érdekes  kutatási anyag:  " A tüdőerek endotheljének gyulladása és trombózisa, valamint új erek képződése a COVID-19- ben."  A tudósok  patológiai szövettani leletek alapján  az elhunytak  tüdő szöveteiben mikro embolizációt fedeztek fel. Ez a tüdő apró ereiben történő  embóliát jelenti,- tehát egy vérlemezkékből összeálló dugó (vérrög)  képződik-  amely  miatt a légcsere nem tud a betegeknél megvalósulni a gépi lélegeztetés ellenére sem. Az oxigén nem tud átjutni a léghólyagocskákból az azt behálózó kapillárisokba, így a légcsere nem tud megfelelően lezajlódni. A szívünk és  az agyunk, amely mind kettő nagyon sok oxigént igénylő szervünk, nem kap elegendő O2-t, amelynek hiánya maitt  elhalnak szöveteink. A szervezet öngyógyító mechanizmusa megpróbálja úgy kivédeni ezt a hatást, hogy új kapilláris ereket fejleszt ki, de ehhez a szervezetünknek sokkal hosszabb időre van szüksége, mint amennyi a fertőzés során a küzdelemben rendelkezésünkre áll. 

Ezen felül az elhunytak szervezetében számos helyen vérrögöket fedeztek fel a boncolás során, amelyek kialakulása szintén a sérült endothelnek köszönhető. De mi ennek az oka? A COVID vírus behatolva a szervezetünkbe keres magának egy ACE2 receptort amelyhez hozzákötődik, ennek segítségével bejut az általa megfertőzött emberi sejtekbe. Ott csökkenti az  AT1,7 és fokozza  az AT II receptor működését, amely oxidatív stresszt idéz elő a sejtjeinkben a szabadgyökök számának növelése révén.Ez pedig végül endotél diszfunkciót eredményez és megemeli  a Willebrand  véralvadási  faktort, amely trombózishoz vezethet a szervezet számos pontján. Leginkább  a tüdőben, de a szívben, vesében, az agyban -egyszóval  mindenütt ahol anyagcsere zajlik- jelentkezhet ez a  folyamat, ahol van ACE 2 receptor.

Na de mi a helyzet az ACE gátlókkal, hiszen a magas vérnyomásban szenvedőknek gyakran felírásra kerül ez a hatóanyag? Sajnos a Lancet Brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint fennáll annak a veszélye, hogy az ACE- gátlók hatására még több ACE2 receptor válik aktívvá, amely még tovább súlyosbíthatja az érrendszeri betegek kitettségét a COVID vírusnak. 

Van megoldás? Az elsődleges feladatunk mindenképpen a megelőzés! Nem véletlen, hogy vesszőparipánk az endothel- funkció javítása, mivel ha ez jól működik, akkor minden szervünkhöz megfelelő mennyiségű oxigéndús vér jut el. A másik feladatunk a vérrög képződés megakadályozása, amelyre szintén tudunk természetes  megoldást találni ha szétnézünk a szakirodalomban. 

Mivel javíthatjuk szervezetünk endothel funkcióját és csökkenthetjük le a vérrögképződés esélyét? Tudományosan kimutatott tény, hogy növényi polifenolok ( az a színanyag amely a növények héjában megtalálható)  valamint a trans-rezveratrolnak nevezett stilbén vegyület  jelentősen képes javítani az endothel funkciót- visszaállítja a NO - képződést- valamint gátolja a vérlemezkék aggregációját ezáltal a vérrög képződést is. Ez a hatóanyag kombináció található meg a PannonVital Szív- ér kapszulában vagy a PannonVital Szív- ér Balance készítményünkben. Nem véletlenül! A kiváló érrendszer az alfája és omegája szervezetünk tökéletes működésének! 

Mivel Miskolcon egyedül cégünk végzi állandó jelleggel az Arteriographos vizsgálatokat, így nyomon tudjuk követni magunk és vásárlóink érrendszerének javulását. A tapasztalatunk azt mutatja, hogy a fenti hatóanyagoknak  a 6 hónapos szedését követően jelentős és mérhető pozitív változás következik be az érrendszerben a táplálkozás és a gyógyszerelés változatlanul hagyása mellett. Amennyiben ehhez életmód váltás (tejtermékek elhagyása, állati eredetű termékek fogyasztásának minimálisra csökkentése, transz- zsírsavak teljes mértékű kerülése, finomított szénhidrátok elhagyása) is társul, akkor az érrendszerben bekövetkező pozitív  változás akár a 30%- ot is el tudja érni, azaz egy 60 éves ember, akár egy 40 év körüli  ember  életkorának megfelelő,  érrendszerrel tud élni.